• Havas Bucsin Sipálya

  Ideális lehetőséget nyújt a síeléshez családok, csoportok számára. Két sípálya közül lehet választani: az egyik 1200 m, a másik 400 m hosszú. Mivel a sípályák nem túl meredekek, nagyszerű élményt biztosítanak akár a kezdőknek is.

  Lehetőség van sí és snowboard felszerelések bérlésére, valamint síoktatáson való részvételre.

  Weboldal
  Térkép

 • Bogdan Sipálya

  A Bogdan Sí- és Üdülőközpont  1200 méter magasságban, a Bucsin-tető és Parajd között, a 15-ös kilométerkőnél helyezkedik el. A síközpont két sípályát üzemeltet, mindkettő sífelvonóval és hóágyúval rendelkezik. A 760 m hosszú  Bogdan 1 nevű sípálya tapasztalt síelőknek, míg az 560 m hosszúságú Bogdan 2 sípálya kezdőknek ajánlott. Teljes sí- és snowboard felszerelések bérelhetőek minden korosztály számára. Azok számára akik nem síelnek műanyag szánkók is bérelhetőek.

  Weboldal
  Térkép

 • Gyergócsomafalvi Sipark

  A téli sportok kedvelői három sípálya közül választhatnak, amelyek egymás folytatásában helyezkednek el.  A Veszi Csata és Alsó Teleski nevű kék jelzésű, 560 m hosszú pálya alacsony nehézségi szintűnek számít. A piros jelzésű Veresvirág és Felső Teleski  980 m hosszú pálya, valamint az 1447 m hosszú ugyancsak piros jelzésű csomafalvi Snowpark középszintű nehezségű.

  A Sípark kétszemélyes felvonóval, éjjeli világítással, hóágyúkkal és bérelhető sportfelszerelési lehetőséggel is rendelkezik.

  Térkép

 • Parajdi Sóbanya

  A parajdi sóbánya egyedi hőmérsékletű környezetbe hivogatja az arra látogatókat. Mindenki számára ajánlott a felkeresése, ugyanis számos egészségügyi problémára kínál orvoslást. Az egészséges látogatók számára relaxációs lehetőséget kínál.

  A pihenési központ 120 méterrel helyezkedik el a felszín alatt. A sóbánya bejáratáig 1250 méteres autóbuszos járat vezet.

  Weboldal
  Térkép

 • Parajdi Wellness Központ

  A wellness központ fedett medencékkel és nagyszerű kilátással rendelkezik. A látogatók élvezhetik a terapiás hatással rendelkező sós, magas ásványszinttel rendelkező termál vizet, amely ajánlott reumás panaszokra, sérülések utáni felépülésre, krónikus periférikus idegrendszeri panaszokra, nőgyógyászati- valamint légzési problémákra.

 • Parajdi Sósfürdő

  A fürdőtelep sós vízzel való ellátását 150 méteres mélységből, a sóbányából nyert sóval biztosítják, a strandra kerülő vizet előzőleg hónapokon keresztül a földalatti tartályban tárolják. A koncentrált sótartalmú víznek köszönhetően a strand számos turistát és látogatót vonz úgy az országból, mint a határokon túlról.

  Weboldal
  Térkép

 • Szovátai Gőzös

  Az öreg gőzös napjainkban is füttyhanggal tölti be a Szováta környékén elterülő dombokat. Az ablak nélküli-   és fapados szerelvényekről a látogatók megcsodálhatják a táj szépségeit, a Szováta-Vármező útvonalon egy igazi mesevilágba csöppennek. Az útvonal 14 km hosszú és két órát tart oda-vissza. Aki Szovátára érkezik semmiképp se hagyja ki ezt a csodálatos kirándulást!

  Weboldal
  Térkép

 • Medve-tó

  A magas sótartalmáról és ezáltal számos betegség kezelésére alkalmas szovátai Medve-tó nemzetileg védett területnek számít.

  A víz sótartalmának sűrűsége eléri a 300g/l-t, akár a Holt-tenger só koncentrációja, ez az érték pedig folyamatosan csökken 150g/l-re a tó felszíne felé.

  A szovátai Medve-tó három világrekordot is felállított: a világ legnagyobb heliotermikus tava, az egyetlen olyan sóstó, amely gazdag növényvilággal van körülvéve, valamint pontosan tudjuk keletkezésének időpontját, 1875 május 27-én egy földcsuszamlás következtében jött létre ez a különleges geológiai képződés.

  Térkép

 • Vármezői Halászcsárda

  A Halászcsárda a festői környezetben elterülő hegyvidéki kis faluban, Vármezőn várja a vendégeit. A csárda fő vonzóerejét  a generációkon keresztül húzódó halászat jelentette és jelenti. A vármezői sült pisztrang hírneve nemcsak az országban, de külföldön is ismert. A csárda 400 személy befogadására alkalmas.

  Weboldal
  Térkép

 • Sóvidék

  A híres sóvidék számos ismert és kevésbé ismert látványosságot foglal magába. Próbáljon minnél többet meglátogatni közülük! Ajánljuk a szovátai Medve tavat, a homorodi fürdőt, az ivói vadállat parkot, a zetelaki gyűjtőgátat, a parajdi sóbányát, sósfürdőt és lepkeházat, valamint nárciszmezőt.

 • Hagyományos korondi kézműves termékek

  A korondi kerámia kimondottan a Hargita megyei Korond településhez köthető és az agyag feldolgozásához kapcsolódik. Az agyag áztatása és bedagasztása után, a masszát szeletekre vágják és megdolgozzák a fazekas korongon. Pár nap után kemencében kisütik, majd hagyományos erdélyi mintákkal díszítik. A faluban a helybéli árusok folyamatosan kínálják kiváló minőségű mesterműveiket.

  Térkép

 • Árcsói borvízforrások

  A Korond közelében elheyezkedő árcsói borvízforrás gyógyító hatásáról híres. Meglátogatható úgy a sósvizű forrás, mint a borvízforrás is. A forrás vizének jótékony hatása van az emésztési rendszer működésre. A környék a Korondi Fürdő nevet viselte, ám a II.világháborút követően a források szinte teljesen tönkrementek.

 • Békási-szoros

  A Békási-szoros a Nagyhagymás hegység középső részének, valamint Neamt és Hargita megye észak-keleti részének festői környezetét öleli magába. A szoros a Békási tó által jött létre és összeköti Erdélyt Moldovával. A 6 km hosszú Békási-szoros  a Gyilkos-tó-tól húzodik az erdélyi Békás településig, valamint a Gyergyószentmiklós és Békás közötti  DN12C út szeli át.

  A Békási-szoros a hasonló névvel rendelkező Nemzeti Park és a Békási-szoros és Gyilkos-tó természeti rezervátum részét képezi.

  Térkép

 • Gyilkos-tó

  A Gyilkos-tó 1838-ban keletkezett egy földrengés következtében létrejött földcsuszamlás által, 983 méter tengerszint fölötti magasságban. Egyesek szerint nevét a Vereskő pataktól kapta, amely piros színét a vasban gazdag földrétegnek köszönheti. Egy legenda szerint a földcsuszamlás betemetett egy egész falut, megölve ezáltal úgy a lakósait, mint az állatokat. A létrejött víznek olyan piros színe volt, mint a vérnek, ezért kapta a Gyilkos-tó nevet.

  A tó közelében nagyszerű mikroklíma alakult ki, amely alkalmas testi és lelki szorongások leküzdésére, alvatlanság vagy ideggyengeség orvoslására.

  Térkép

 • Marosfő

  Marosfő egy festői környezetben elterülő kis üdülőközpont. A település az elnevezését a Maros folyó forrásától kapta.

  A településen létezik egy alacsony nehézségűszintű sípálya is, amely nagyszerű lehetőséget kínál úgy a síelés-tanulóknak, mint a szánkózás kedvelőknek is. A pálya 600 m hosszúságú, 100 méteres szintkülönbséggel.

  Térkép

 • Basa Fogadó

  Az 1897-ben épűlt Basa Fogadó napjainkban is működik, minden szeglete az erdélyi hagyományt tükrözi. A csárda hamisítatlan erdélyi konyhával, szilvapálinkával és székely légkörrel várja vendégeit. A látogatók számára szánas és szekeres túrákat is szerveznek a közeli erdőkbe.

  Weboldal
  Térkép

 • Lepkeház- Parajd

  2011 óta számtalan izgalmas helyszínen sikerült kicsiket és nagyokat egyaránt megismertetni a trópusi lepkék csodálatos világával.

  A lepkeház melegebb hónapokban látogatható, ugyanakkor több száz 8 – 9 alapfaj és 6-7 metamorfikus változó fajt lehet megfigyelni.

  Weboldal

 • A szalmakalap muzeum

  A Crişeni szalmakalapok múzeuma 2001. július 21-én nyitotta meg kapuit a látogatóknak.

  A múzeum az országban létrehozott és viselt kalapok típusát mutatja be, valamint a kalapkészítés technikai folyamatát, díszeket vagy szalmakészítményeket. A múzeum gyűjteménye nemcsak szalmakalapot, hanem egy sor csodálatos kőgyűjteményt tartalmaz az udvarban, több mint 600 természet alkotta kővet.